Bojama do željenog raspoloženja

01.07.2015

 

Molerski radovi

Boje se nalaze svuda oko nas, a njihov uticaj na naš život je ogroman i često potcenjen. Na raspoloženje utiču podsvesno, pa zato pri uređenju životnog prostora treba voditi računa ne samo o njihovom skladu i ličnom ukusu, već i o osećanjima koje pomoću njih želimo da pobudimo. Ako želite da promenite izgled svog doma jer vam je sadašnje uređenje već postalo dosadno i razmišljate o promeni koja, naravno, ne sme da bude skupa, najjednostavnije rešenje je promena boje zidova, presvlaka na kaučima i ukrasnih detalja poput jastučića, zavesa i tepiha. Ali, pre nego što krenete spreuređenjem, svakako obratite pažnju na izbor boja i atmosferu koju želite da stvorite.Istraživanja su pokazala da naša okolina, a posebno boje, mnogo utiče na to kako se osećamo. Naučno gledajući, boja je prva stvar koju registrujemo kada se susrećemo s nečim novim, zbog čega i boje kojima smo okruženi utiču na raspoloženje i ponašanje. Ljudska reakcija na njih je subektivna i prema tome nepredvidljiva, pa tako ne postoji boja koja je univerzalno privlačna ili odbojna, ali zato i male promene u tonu boje mogu pobuditi ili potisnuti određene emocije. 


Boje koje unose energiju 
U toj grupi boja postoji nekoliko različitih kategorija, a zajednička im je osobina da unose energiju u prostor u kojem boravimo. To su, za početak, sve nijanse plave, a moraju biti jarke da bi prštale energijom. Sumornije, tamnije nijanse plave ne pripadaju toj kategoriji. Tu je još i jarkocrvena, ali ne i tamnocrvena boja.  Što je boja tamnija, to je smirenija i samim tim lišena energičnosti. Kod bojenja zidova dobro je tek jedan, a najviše dva zida u prostoriji obojiti jarkocrvenom kako bi se u njega unela željena doza energije. Energičnim bojama pripada i žuta boja koja se graniči sa zlatnim tonovima, ali isto tako deluju i jarkožuti tonovi. Ali, pripazite na tamnu zlatnu boju koja smiruje, kao i na vrlo svetle žute nijanse koje vremenom mogu postati prilično iritirajuće. 

Boje koje bude osećaj udobnosti 
Tamne, ali ne i jarke nijanse plave i pastelne ljubičaste boje su one koje stvaraju osećaj udobnosti. Međutim, tamnije tonove tih boja ne bi trebalo koristiti u malim prostorijama jer će izazvati klaustrofobiju. Osećaj udobnosti izazivaju i tamnije nijanse zelene boje, nijanse zemljanih tonova i tamnije ružičaste boje mesa koje asociraju na udobnost jer nas podsećaju na ljudski kontakt i prirodu. Isto tako, i tamni tonovi žućkaste boje maslaca asociraju na udobnost. Tokom svog postojanja, ljudska vrsta je oduvek imala osećaj mira i udobnosti kada je bila u dodiru s majkom prirodom, zbog čega sve boje koje podsećaju na zemlju pružaju jednak osećaj. 

Boje koje bude senzualno raspoloženje 
Bogate smeđe nijanse, čokoladni tonovi, od svetle do tamne boje čokolade, kao i određene nijanse zagasito crvene i grimizne boje bude senzualnost. Zato su uvek idealan izbor za spavaće sobe, a željeni osećaj senzualnosti njima se, nažalost, ne može postići u malim sobama. Tamna boja lososa takođe budi senzualno raspoloženje, a ona se bez problema može koristiti u manjim prostorijama, bez osećaja klaustrofobije. 

Boje koje deluju iscrpljujuće 
Prema brojnim istraživanjima, jarka pink boja crpi energiju, zbog čega su u nekim američkim zatvorima zidovi ćelija ofarbani tom bojom da bi se smanjila agresivnost zatvorenika. Sličan učinak imaju tamnonarandžasta i žuta boja. 

Boje koje oneraspoložuju 
Tamnozelena, modra i siva boja podstiču neraspoloženje koje se ponekad može graničiti i s depresijom. Isto se odnosi i na tamnije zemljane tonove i boju rđe. Zato, oprezno s korišćenjem ovih boja! One su možda dobre za isticanje pojedinih detalja, ali ne i za cele zidove, posebno u manjim prostorijama. 

Boje koje izazivaju klaustrofobiju 
Tamnocrvena boja ponekad može da deluje prilično elegantno i sofisticirano, recimo u trpezariji ili velikom dnevnom boravku, naravno, uz odgovarajući nameštaj, ali u manjim prostorima uglavnom stvara osećaj klaustrofobije. Crna je snažna i u zaista velikim prostorima može biti efektna, ali u manjima je jedini efekat koji stvara opet - klaustrofobija. Jednak učinak imaju tamnosiva i smeđa boja. 

Boje koje  osvežavaju okruženje 
Čiste zelene boje vrlo su osvežavajuće i često se koriste u kupatilima, mada nisu loš izbor i za dnevne boravke. Uvek je bolje odabrati svetlije nijanse jer se korišćenjem tamnih postiže sasvim drugačiji efekat. Jarkonarandžasta boja takođe deluje osvežavajuće, baš kao i žuta boja limuna, ali sve svetlije od nje delovaće smirujuće. 

Neutralne i stabilizirajuće boje
Postoji nekoliko razloga, većinom različitih, zašto neko želi da uredi sobu tako da odiše neutralnom atmosferom. Takva se atmosfera obično traži u radnim i poslovnim prostorima, a tada se koriste svetle bež nijanse, svetliji zemljani tonovi i golubije siva boja. Institucionalna zelena boja - posebna nijansa zelene između boje avokada i peperminta - deluje neutralno i zbog toga je postala standardna boja u bolnicama. Spomenute nijanse ne deluju stimulirajuće na emocije, niti nas emocionalno iscrpljuju. 

Smirujuće boje 
Osećaj smirenja postiže se korišćenjem pastelnoplavih nijansi, pastelnom bojom lavande, kao i pastelnom lila nijansom, a sve ove boje često se koriste u ustanovama za mentalne bolesti zbog svog smirujućeg učinka. Bledi tonovi zemljanih nijansi koji se graniče s ružičastom bojom mesa, kao i tamne zlatne nijanse, takođe stvaraju osećaj smirenosti. 

Boje koje daju slobađajući osećaj 
Svetla tirkizna i boja sunca na ljudsku psihu deluju oslobađajuće. Veza se može pronaći i u starom verovanju da sve hronične bolesnike treba poslati na morsku obalu kako bi uživali u svežem vazduhu, suncu i tirkiznoplavom moru. Svetloružičasta boja breskve takođe deluje oslobađajuće, a ova kategorija boja predstavlja odličan izbor za sve one koji kreću u potpunu obnovu doma ili prvi put uređuju svoj životni prostor.

« Back

Podeli sa prijateljima: