MOLERSKI RADOVI

 

 

molerski radovi

Molerski radovi su veoma bitni gradjevinski radovi u enterijeru i eksterijeru zato što boja može dati oblik prostoriji isto koliko i nameštaj ili zidovi. Da bi zidovi bili spremni za farbanje ili nanošenje nekog drugog završnog materijala, moraju biti odmašćeni, očišćeni od prašine, ravni i glatki. Zidovi se gletuju dva do tri pa čak i četiri puta po potrebi pre nego što se na njega nanese boja, dekorativni materijal, tapeti ili neki drugi završni materijal.
Pre nego što se odabere boja, dobro je prvo odrediti koja će boja ili element biti nosilac sistema boja. To može biti komad nameštaja, tepih, zid, pogled sa prozora... Nakon toga treba se odlučiti da li će sistem boja biti kontrastan ili harmoničan. Harmoničan sistem izaziva umirujuće raspoloženje (sve su boje u skladu) i kontrastni sistem (izaziva uzbudjenje i privlači pažnju).
Harmoničan sistem uključuje jednu boju slabije jačine kao što su bele, svetlo siva, bež ili prostor zasnovan na žutoj boji koji uključuje više nijansi žute boje. Kod kontrastnog sistema boja je u prvom planu. Mogu se kombinovati razne srodne boje ili kombinovanje kontrastnih boja. Naučno gledajući, boja je prva stvar koju registrujemo kada se susrećemo s nečim novim, zbog čega i boje kojima smo okruženi utiču na raspoloženje i ponašanje. Boje imaju brzo i jako dejstvo na psihu zbog čega ih treba pažljivo birati prema psihičkom stanju, utiču na raspoloženje podsvesno, pa zato pri uređenju životnog prostora treba voditi računa ne samo o njihovom skladu i ličnom ukusu, već i o osećanjima koje pomoću njih želimo da pobudimo npr; hiperaktivnost, smitenost, pozitivnost neraspoloženje, nervoza, depresija ili poboljšana koncentracija.

Boje koje unose energiju
U toj grupi boja postoji nekoliko različitih kategorija, a zajednička im je osobina da unose energiju u prostor u kojem boravimo. To su, za početak, sve nijanse plave, a moraju biti jarke da bi prštale energijom. Sumornije, tamnije nijanse plave ne pripadaju toj kategoriji. Tu je još i jarkocrvena, ali ne i tamnocrvena boja.  Što je boja tamnija, to je smirenija i samim tim lišena energičnosti. Kod bojenja zidova dobro je tek jedan, a najviše dva zida u prostoriji obojiti jarkocrvenom kako bi se u njega unela željena doza energije. Energičnim bojama pripada i žuta boja koja se graniči sa zlatnim tonovima, ali isto tako deluju i jarkožuti tonovi. Ali, pripazite na tamnu zlatnu boju koja smiruje, kao i na vrlo svetle žute nijanse koje vremenom mogu postati prilično iritirajuće.

Boje koje bude osećaj udobnosti
Tamne, ali ne i jarke nijanse plave i pastelne ljubičaste boje su one koje stvaraju osećaj udobnosti. Međutim, tamnije tonove tih boja ne bi trebalo koristiti u malim prostorijama jer će izazvati klaustrofobiju. Osećaj udobnosti izazivaju i tamnije nijanse zelene boje, nijanse zemljanih tonova i tamnije ružičaste boje mesa koje asociraju na udobnost jer nas podsećaju na ljudski kontakt i prirodu. Isto tako, i tamni tonovi žućkaste boje maslaca asociraju na udobnost. Tokom svog postojanja, ljudska vrsta je oduvek imala osećaj mira i udobnosti kada je bila u dodiru s majkom prirodom, zbog čega sve boje koje podsećaju na zemlju pružaju jednak osećaj.

Boje koje bude senzualno raspoloženje
Bogate smeđe nijanse, čokoladni tonovi, od svetle do tamne boje čokolade, kao i određene nijanse zagasito crvene i grimizne boje bude senzualnost. Zato su uvek idealan izbor za spavaće sobe, a željeni osećaj senzualnosti njima se, nažalost, ne može postići u malim sobama. Tamna boja lososa takođe budi senzualno raspoloženje, a ona se bez problema može koristiti u manjim prostorijama, bez osećaja klaustrofobije.

Boje koje deluju iscrpljujuće
Prema brojnim istraživanjima, jarka pink boja crpi energiju, zbog čega su u nekim američkim zatvorima zidovi ćelija ofarbani tom bojom da bi se smanjila agresivnost zatvorenika. Sličan učinak imaju tamnonarandžasta i žuta boja.

Boje koje oneraspoložuju
Tamnozelena, modra i siva boja podstiču neraspoloženje koje se ponekad može graničiti i s depresijom. Isto se odnosi i na tamnije zemljane tonove i boju rđe. Zato, oprezno s korišćenjem ovih boja! One su možda dobre za isticanje pojedinih detalja, ali ne i za cele zidove, posebno u manjim prostorijama.

Boje koje izazivaju klaustrofobiju
Tamnocrvena boja ponekad može da deluje prilično elegantno i sofisticirano, recimo u trpezariji ili velikom dnevnom boravku, naravno, uz odgovarajući nameštaj, ali u manjim prostorima uglavnom stvara osećaj klaustrofobije. Crna je snažna i u zaista velikim prostorima može biti efektna, ali u manjima je jedini efekat koji stvara opet - klaustrofobija. Jednak učinak imaju tamnosiva i smeđa boja.

Boje koje osvežavaju okruženje
Čiste zelene boje vrlo su osvežavajuće i često se koriste u kupatilima, mada nisu loš izbor i za dnevne boravke. Uvek je bolje odabrati svetlije nijanse jer se korišćenjem tamnih postiže sasvim drugačiji efekat. Jarkonarandžasta boja takođe deluje osvežavajuće, baš kao i žuta boja limuna, ali sve svetlije od nje delovaće smirujuće.

Neutralne i stabilizirajuće boje
Postoji nekoliko razloga, većinom različitih, zašto neko želi da uredi sobu tako da odiše neutralnom atmosferom. Takva se atmosfera obično traži u radnim i poslovnim prostorima, a tada se koriste svetle bež nijanse, svetliji zemljani tonovi i golubije siva boja. Institucionalna zelena boja - posebna nijansa zelene između boje avokada i peperminta - deluje neutralno i zbog toga je postala standardna boja u bolnicama. Spomenute nijanse ne deluju stimulirajuće na emocije, niti nas emocionalno iscrpljuju.

Smirujuće boje
Osećaj smirenja postiže se korišćenjem pastelnoplavih nijansi, pastelnom bojom lavande, kao i pastelnom lila nijansom, a sve ove boje često se koriste u ustanovama za mentalne bolesti zbog svog smirujućeg učinka. Bledi tonovi zemljanih nijansi koji se graniče s ružičastom bojom mesa, kao i tamne zlatne nijanse, takođe stvaraju osećaj smirenosti.

Boje koje daju slobađajući osećaj
Svetla tirkizna i boja sunca na ljudsku psihu deluju oslobađajuće. Veza se može pronaći i u starom verovanju da sve hronične bolesnike treba poslati na morsku obalu kako bi uživali u svežem vazduhu, suncu i tirkiznoplavom moru. Svetloružičasta boja breskve takođe deluje oslobađajuće, a ova kategorija boja predstavlja odličan izbor za sve one koji kreću u potpunu obnovu doma ili prvi put uređuju svoj životni prostor.

Podeli sa prijateljima: