GIPSANI RADOVI
 
 
 
U program gipsanih radova spadaju; spušteni plafoni, pregradni zidovi, obloga zidova, potkrovlja i instalacionih cevi. Osnovna prednost  koja se dobija korišćenjem gipsa-karton ploča prilikom  završnih gradjevinskih radova enterijera i eksterijera je veliki broj mogućnosti koje imate na raspolaganju. Relativno brzo se postavlja, lako se obradjuje i ne predstavlja opterećenje po statiku objekta. Često se ugradjuje da bi se smanjila visina prostorije, sakrila instalacija, pregradila prostorija ili zbog estetike.
U gipsane plafone i  zidove može se umetnuti izolacija od mineralne vune čime se postiže:
-smanjenje troškova grejanja zbog poboljšane toplotne izolacije
-poboljšana zvučna izolacija zbog vazdušnog medjusloja ispod postojećeg plafona do 8 dB
-smanjenje nivoa buke i regulisan odjek na gips-karton pločama sa rupicama i izrezima
-pojačana zaštita od požara
-Gips sadrži približo 20% kristalizovane vode  što daje dobru zaštitu od požara.
 
 
 
Spuštni plafoni          Spušteni plafoni          spušteni plafoni
 
 
 
PREGRADNI ZIDOVI
 
 
 
Čest primer ugradnje gipsanog montažnog zida prilikom adaptacija stanova i pretvaranja npr. dvosobnog stana u dvoiposoban. U odnosu na klasičnu gradnju ovakav način rada omogućava veliku uštedu u vremenu i novcu. U medjuprostor gipsanih zidova lako se postavlja elektro i vodovodna instalacija kao i mineralna ili kamena vuna koja se najčešće koristi kao toplotna i zvučna izolacija. Ugradjuje se tako što se adekvatna metalna konstrukcija utipluje u postojeće zidove, pod i plafon, nakon čega se postavlja potrebna instalacija i izolacija. Potom se na metalnu konstrukciju gipsane table pričvršćuju šrafljenjem. Spojevi gipsanih ploča kao i spojevi ploča i postojećih zidova se potom bandažiraju kako bi se sprečilo pojavljivanje pukotina. Ovako pripremljen zid je spreman za završnu obradu gletovanja, farbanje, lepljenje tapeta i keramike.  Na pregradnom zidu se mogu montirati viseće kuhinje, nosači za televizore, police, klima uredjaji itd. Potrebno je samo napreviti adekvatno ojačanje na unapred odredjenim pozicijama.
 
 
 
Pregradni zidovi                    Pregradni zidovi
 
 
 
OBLOGA ZIDOVA
 
 
 
Sličnim postupkom vrši se i obloga zidova, najčešće spoljnih u cilju postizanja bolje toplotne izolacije.  Oblaganjem postojećih zidova postiže se delotvorno poboljšanje zvučne i toplotne zaštite. Zidovi se oblažu tako što se montira adekvatna konstrukcija izmedju koje se postavlja mineralna vuna i lepi folija koja ima funkciju parne brane. Ploče se takodje mogu postavljati na potkonstrukciju napravljenu na nenosivoj ili neravnoj podlozi i time se može postići povećana zvučna i toplotna izolacija i zaštita od vlage. Lepljenje gipsanih ploča na zidove - suvo malterisanje, je postupak koji ubrzava pripremu zida za  završnu obradu u odnosu na klasično malterisanje i što je najvažnije u objektu se radi bez vlage. 

 
 
Obloga zidova                    Obloga zidova
 
 
 
 
ADAPTACIJA POTKROVLJA
 
 
 
Adaptacija potkrovlja predstavlja najbolju mogućnost  dobijanja novog prostora za stanovanje. Korišćenjem gips-karton ploča sa metalnom potkonstrukcijom  i materijalima za zvučnu i toplotnu izolaciju. Korišćenjem montažnih zidova postižemo uštedu u vremenu i novcu. Šuplji prostor u pregradama pokazao se kao idealan za jednostavno i racionalno postavljanje instalacija svih vrsta. Sa obzirom da nema sušenja, zidove odmah možemo gletovati, farbati, oblagati tapetama ili pločicama.
 
 
 
Obloga potkrovlja          Potkrovlje
  
 
 
IZRADA ŠANKA I POLICA OD GIPSA
 
 
 
Izrada šanka i polica od gipsa ima sve veću primenu u savremenoj arhitekturi. Može se napraviti u gotovo bezbroj varijanti a dekorativna rasveta koja se lako montira podiže estetiku i eleganciju prostora. Polica od gipsa može biti postavljena umesto pregradnog zida koji deli dve prostorije što ima dekorativan izgled i funkcionalnost. Gotove police se potom mogu dekorisati kamenom ili nekom drugom oblogom. Prednost ovakvih gipsanih radova je to što se u šupalj prostor mogu postaviti ili sakriti instalacije. 
 
 
 
gipsani šank         gipsani šank          šank od gipsa
 
 
 
OBRADA ŠPALETNI
 
 
 
Nakon promene i ugradnje PVC, Aluminijumske ili neke druge stolarije gips je idealan materijal za obradu špaletni. Posle obrade špaletni gips-karton pločama ugradjuje se aliminijumska lajsna koja daje čvrstu i ravnu ivicu. Na sastavu postojećeg zida i gipsane ploče postavlja se bandaž traka koja sprečava stvaranje pukotina, nakon čega je površina spremna za gletovanje i farbanje. Ovakav način obrade špaletni je bolji i precizniji od klasičnog malterisanja i ima bolju zvučnu i toplotnu izolaciju. Gips izuzetno dobro apsorbuje vlagu tako da se oko prozora ne stvara vlaga i budj.
 
 
 

Podeli sa prijateljima: