ADAPTACIJA I RENOVIRANJE
 
 
            
Da li vam je potrebna adaptacija? Dosadio vam je loš i ne funkcionalan raspored prostorija? Malo kupatilo, veliki hodnik, mali prozor u dnevnoj sobi a veliki u špajzu... Rešenje je lako; sve to porušiti i napraviti kako se vama dopada. Ako vam stan liči na lavirint, adaptacijom ćete dobiti lep i funkcionalan stan, dobar raspored svetlosti i prostora koji ima pozitivan efekat na psihu i boljitak u životu. 
 
 
 
 
Adaptacija stana               renoviranje stana
 
 
 
ORGANIZACIJA I PLANIRANJE
 
 
 
Pre upuštanja u renoviranje i adaptaciju potrebno je dobro sagledati mogućnozti za dobijanje boljeg i funkcionalnijeg prostora. Koji zidovi smeju a koji ne da se poruše i potom napravi bolji raspored prostorija? Posebnu pažnju treba obratiti na ugradne plakare u koje može stati mnogo stvari a da pritom ne zauzimaju mnogo prostora, zamenu stolarije, zamenu vodovodne i elektro instalacije, termoizolaciju kako bi se sprečilo rasipanje toplotne energije, odabrati adekvatnu podnu oblogu, odrediti jedan ili više estetskih detalja kao što je zidna obloga, spšten plafon ili polica sa adekvatnom rasvetom, odabrati adekvatnu boju za svaku prostoriju prema svojoj nameni i na kraju upotpuniti prostor jednostavnim i lepim nameštajem.

 
LAKO - BRZO - JEDNOSTAVNO
 
 
 
Prosecanje ili rušenje zidova je čest postupak koji se izvodi prilikom adaptacija prostora isljučivo po nacrtu arhitekte. Na fotografijama su prikazane operacije prosecanja i rušenja zida hidrouličnom mašinom koja nosi disk sa vidijama i dijamantima za sečenje betona. Ovakav način rušenje ima veliku prednost u odnosu na klasično štemovanje zbog smanjene buke i vibracija čime se sprečava eventualno narušavanje statike i nezadovoljstvo komšija koje ne želimo ni da pominjemo. Ovakav način sečenja omogućava brzo postavljanje vrata i prozora ili pristup nekoj od završnih operacija. Nakon izbijanja betonskog platna sledi operacija razbijanja i usitnjavanja, nakon čega se šut transportuje na najbližu deponiju.
 
 
 
Prosecanje zidova          rušenje zidova          štemovanje
 
 
 
U ranijem periodu se nije mnogo obraćala pažnja na rasipanje enrgije zbog čega mnogi od nas žive u stanovima koji su izuzetno hladni i nemaju nikakvu toplotnu izolaciju a stolarija ne dihtuje. Prilikom adaptacije takvu stolariju je neophodno zameniti, obraditi špaletne koje su oštećene prilikom demontaže a spoljne zidove obložiti gips-karton pločama. Za  izolaciju dobro je koristiti mineralnu vunu i foliju koja ima ulogu parne brane. Treba izbegavati materijale kao što je stiropor ili stirodur zato što oni nisu predvidjeni za unutrašnju namenu, ne apsorbuju vlagu zbog čega se često stvara budj. Adaptacija prostora je idealna prilika da se zamene stare elektro i vodovodne instalacije kao i kanalizacioni sistem. Podne obloge osim klasičnog parketa mogu biti i neka vrsta granitne keramike sa ugradjenim podnim grejanjem koji može biti izuzetno prijatan za stopala ili sve popularniji banbusov parket koji je izuzetno postojan i ne lakira se. Ukoliko ne postoji poseban razlog za izvodjenje gipsanih radova dobro je uraditi nekoliko estetskih detalja od gipsa kao što je spušteni plafon, polica ili obloga zida sa dekorativnim svetlima. Zidove je potrebno pregletovati i dobro pripremiti za nanošenje boje ili dekorativne tehnike. Dobro razmislite o izboru boja za svaku prostoriju zato što svaka boja zrači i ima veliki uticaj na raspoloženje i psihu. Poželjno je da jedan zid u prostoriji bude naglašen tamnijom bojom, tapetom ili dekorativnom tehnikom zato što stvara pozitivno-vizualni efekat i lep detalj u prostoriji. 

 
 
Pozovite nas da napravimo zajedničko idealno rešenje.

 
 

Podeli sa prijateljima: